Snö och slask kräver bra däck

Nu när vädret växlar mellan regn, is, snö och slask är det viktigt att ha rätt däck på bilen. Vilka däck är då bäst för vinterväglag?

Det beror lite på vilken typ av körning du ska göra och under vilka förhållanden. Men allmänt sett brukar vinterdäck vara bra för körning på slaskigt underlag. Vinterdäck är utvecklade för att prestera bra i kalla och våta vinterförhållanden, och har ofta ett mönster och en gummiblandning som ger bra grepp och bra vattenavledning.

Flera olika däcktyper finns också som passar bra när det är slaskigt ute, till exempel:

  • Friktionsdäck: dessa har ett mönster med många små räfflor som ger bra grepp på slaskigt underlag.
  • Dubbdäck: Dessa däck har små krokar (dubbar) som sticker ut från däckytan. De hjälper till att få grepp på snö och slask, och är ett bra alternativ om du ska köra mycket i kalla och vinterliga förhållanden.
  • Fyrdubbade däck: Dessa är liknande dubbdäcken men har 4 dubbar i stället för 2, det ger bra grepp på snö och slask, men de är lite dyrare.

Det är är viktigt att notera att däcken också är kapabla till att bära vikten av fordonet samt att bilens vikt är balanserad på alla fyra hjulen.

Det finns skillnader i däckens prestanda mellan olika fabrikat och modeller, så det är alltid en god idé att ta reda på mer information om däcken du överväger att köpa. Vi på Västerås däck har lång erfarenhet av att hjälpa kunderna skaffa rätt däck utifrån kundens behov. Dessutom bör man alltid hålla koll på däckens mönsterdjup och att däcken är i bra skick.